Helytörténeti gyűjtemény

Helytörténeti gyűjtemény

A helyismereti dokumentumok tervszerű gyűjtése 1895-re nyúlik vissza. A különgyűjteményben Vác város múltjával és jelenével kapcsolatos dokumentumokat őrizzük.

Gyűjtjük a helyi tartalmú, helyi kiadású (pl. Divald család) és a helyi nyomdákban készült kiadványokat, helyi szerzők műveit, típustól függetlenül, akik itt születtek, életük egy részét vagy egészét itt élték le és a város illetve vonzáskörzete (járás, kistérség) életében jelentős szerepet játszottak.

Fellelhetőek itt könyvek, kéziratok, szakdolgozatok,  aprónyomtatványok. Nyomdatörténeti szempontból gyűjtjük a helyi nyomdatermékeket. Gyűjtésünknek időbeli korlátai nincsenek: igyekszünk beszerezni az aktuálisan megjelenő könyvek mellett valamennyi korból származó művet, ha az helyi jellegű.

Helyismereti részlegünk jelentős gyűjteménye a Mirkó-hagyaték, melynek adományozója egy váci iparosmester volt, aki lelkesen gyűjtötte a helyi dokumentumokat, könyveket. A Mirkó-hagyaték értékét tovább növeli, hogy a köteteket Váci György híres könyvkötő mester kötette újra. Papp Rezső sajtógyűjteménye hatalmas hiányt pótolt részlegünkben.

Könyvtári Galériánkban lehetőséget biztosítunk helyi művészeknek, hogy alkotásaikat kiállítás keretén belül mutassák be. (festők, iparművészek, stb.) Előadásainkon, író-olvasó találkozóinkon igyekszünk helyi előadókat is bemutatni a közönségnek.

Helyismereti dokumentumok és információk gyűjtése mellett fő célkitűzése a részlegnek az elektronikus tartalmak hozzáférhetőségének biztosítása, bővítése, digitalizálásra szánt művek kiválogatása, a digitalizálási munkafolyamat irányítása. A Hungaricana adatbázisban a Váci Hírlap (https://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_vacivarosikonyvtar_VaciHirlap//)  és a Váczi Közlöny (https://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_vacivarosikonyvtar_VaciKozlony/) folyóiratok  érhetőek el digitalizálva.

  • A helytörténeti kutatómunka, a helyismereti mozgalom rendezvényeinek segítése.
  • A helyismereti anyagok helyben használatának biztosítása.
  • Tájékoztatás a gyűjteményről és a gyűjteményből.
  • A gyűjteményből hiányzó művek beszerzése kérésre könyvtárközi kölcsönzés keretében más könyvtárakból eredetiben vagy másolat formájában.

 

Adatbázis A Szikla 21 integrált könyvtárkezelői program segítségével tárjuk föl a helyismereti könyveket, valamint 2007-től az országos és helyi sajtóban megjelent váci vonatkozású cikkeket. A helyismereti anyagokra interneten keresztül a könyvtár online katalógusában kereshet.

A helyismereti dokumentumok csak helyben használhatók!

Beiratkozott olvasók, érvényes olvasójegy bemutatásával, más érdeklődők napijegy váltása után vehetik igénybe a szolgáltatást.